Bak skrivemaskina, mellom hyllene eller framme på scena. Dei viser oss vegar til bøkene. Bli nærare kjend med nokre av forfattarane og formidlarane i programmet vårt.

Magasin

6 april 2018 var det 200 år sidan Aasmund Olavsson Vinje vart fødd. I den samanheng er det ei glede å fortelje at Sogn og Fjordane teater og Rom for ord feirar målmannen, diktaren og folkeopplysaren med ein ny litterær konsert og teater-produksjon: ”Vinje, vår mann”.

”Ferdaminne frå sumaren 1860” av Aasmund O. Vinje var den første boka som kom ut på landsmålet Ivar Aasen hadde konstruert. – Og så er det ein formasteleg tanke, seier Lars Amund Vaage, at det kanskje framleis er den beste. Vaage held fram:

– Vinje vart ikkje forløyst som diktar før han fekk landsmålet å dikta på, og då var han 40 år gammal. Han hadde ei språkmusikalsk gåve, og han trong fridommen som det eigne språket gir for å få brukt denne gåva. Tekstane hans er ofte strenge formelt, med klassiske versemål, men med rytmisk og klangleg rikdom. Ofte diktar han om det opphavlege, det heimlege, det farne. Det er eige livsmateriale som ligg i botnen. Han kunne skriva om det på morsmålet.

Enno ein gong fekk eg vetren å sjå for våren å røma;
Heggen med tre som der blomar var på, eg atter såg bløma.

«Du les vitet av deg», vart det sagt til Aasmund, då han voks opp. Forholdet mellom bokleg lærdom og lærdom frå livets skule er ei hovudsak for Vinje, i både liv og verk. Han var nok ein av dei mest lærde i si tid, men praktisk lærdom såg han aldri bort ifrå.

– Vinje er min mann, seier forfattaren Lars Amund Vaage.

I denne litterære jubileumsframsyninga fortel han om korleis Aasmund Vinje har kome til å bety så mykje for han, og reflekterer over alt han har å seie til oss i vår tid, framleis. Vaage akkompagnerer tenor Aasmund Kaldestad i nokre av Grieg/Vinje-songane på piano. Skodespelar Kyrre Eikås Ottersen les Vinje sine tekstar, og framsyninga vert utvikla under Sogn og Fjordane Teater og teatersjef Bodil Kvamme si kunstnarlege leiing og regi.  Vinje, vår mann er produsert etter idé av Janne Karin Støylen frå Rom for ord.

  
”Vinje, vår mann” får premiere under kulturnatt i Sunnfjord, fredag 1. Juni i Haarklousalen i Førde. Deretter har framsyninga turnepremiere på Boknatta i Fjærland laurdag 2. Juni.

Dei einaste fargane på scena er hudfargar. Elles er alt i svart og kvitt. Men ingenting er berre svart eller berre kvitt. Alt er nyansert, komplekst og samansett. Også det svarte og kvite. Eg vil at folk skal sjå desse nyansane, omfamne det komplekse og tenkje over korleis bildet vårt av verda og dei andre vert bygt opp og sett saman.

Eg møter regissør Frode Gjerløw og skodespelar Kadir Talabani før premieren på ”Invasjon” på Sogn og Fjordane teater. Stykket var den svenske forfattaren Jonas Hassan Khmeri sin debut som dramatikar. Khemiri er oppteken av korleis språket styrer verda, ikkje berre i dette skodespelet, men i heile forfattarskapen sin. Rom for ord vil i samarbeid med teatret sjå etter korleis vi kan utvide det litterære kulturtilbodet i tilknyting til repertoaret på scena

Les mer

Dette foredraget er ikke ment som en klagesang. Det er ikke et angrep, ikke et rop om sympati. Det er først og fremst ment som en takk til de som ga meg troa på at et mobbeoffer, en skoletaper og en drop-out kunne skrive litteratur.

Du møter Jan Kristoffer Dale, vinnaren av Tarjei Vesaas debutantpris 2016 på Litterær salong på Larris scene torsdag 16 november. Han fekk utmerkinga for novellesamlinga “Arbeidsnever”. Les om hans veg inn i bøkene og skrivinga i foredraget han heldt då han mottok prisen her:  Les mer

Levert av findriv